«

»

Μαρ 24

25η Μαρτίου

Στις 25 Μαρτίου ο λαός μας γιορτάζει την εθνική και θρησκευτική του γιορτή. Οι υπόδουλοι ραγιάδες ξεσηκώθηκαν εναντίον του Οθωμανών κατακτητών τους για να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος και να ζουν ελεύθεροι και αυτόνομοι. Ταυτόχρονα διαδόθηκε παντού το μήνυμα του Ευαγγελισμού της Παναγίας και ο ερχομός του Θεανθρώπου στη γη. Η εξέλιξη των γεγονότων ήταν ραγδαία στα δύσκολα εκείνα χρόνια, τα οποία παραθέτουμε παρακάτω 서경별곡 다운로드.

ΧΡΟΝΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821
26-29 Ιανουαρίου: Σύσκεψη Φιλικών, Προεστών και Μητροπολιτών στη Βοστίτσα. Εξετάζεται η πρόταση του Παπαφλέσσα για επανάσταση στο Μωριά. Αποφασίζουν να αναβάλουν προσωρινά την επανάσταση, έως ότου επαναστατήσουν και άλλες περιοχές και διασαφηνιστούν οι προθέσεις των Ρώσων. Αποφασίζεται ως ημέρα εξέγερσης η 25η Μαρτίου, εορτή του Ευαγγελισμού και εναλλακτικά η 21η Μαϊου, εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Σύσκεψη των οπλαρχηγών και των Φιλικών της Στερεάς στη Λευκάδα, πιθανόν στις 30 Ιανουαρίου, όπου αποφασίζεται με ενθουσιασμό η εξέγερση και ανακοινώνεται από τους Φιλικούς η απόφαση για εξέγερση την 25η Μαρτίου Best download. Ανδρούτσος και Πανουργιάς αναλαμβάνουν την Ανατολική Στερεά και οι Βαρνακιώτης, Τσόγκας τη Δυτική. «Γονυπετείς και δακρύοντες όλοι παρακάλεσαν τον Δημιουργόν να σώση την ανεγειρομένη Ελλάδα», αναφέρει ο Ιωάννης Ζαμπέλιος.
22 Φεβρουαρίου: Ο αξιωματικός του ρωσικού στρατού, Αλέξανδρος Υψηλάντης, μαζί με τα αδέλφια του, Γεώργιο και Νικόλαο, περνάει τον Προύθο και φτάνει στο Ιάσιο. Συναντιέται με τον ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας, Μιχαήλ Σούτσο.
24 Φεβρουαρίου: Ο Υψηλάντης κηρύσσει την επανάσταση των Ελλήνων εναντίον των Οθωμανών, με την περίφημη προκήρυξή του που αρχίζει με την φράση «Μάχου Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος» 사파리 한글 파일 다운로드. Και συνεχίζει: «Η ώρα ήλθεν, ω άνδρες Έλληνες. Εις τα όπλα».
1 Μαρτίου: Η Πύλη ζητάει εξηγήσεις από τον Τσάρο Αλέξανδρο για την επανάσταση του Υψηλάντη, το ίδιο και ο Μέτερνιχ και ο τσάρος αποδοκιμάζει επίσημα τον Υψηλάντη.
12 Μαρτίου: Επεισόδια μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στην Πελοπόννησο. Έλληνες κοντά στην Τρίπολη συλλαμβάνουν Τούρκο φοροεισπράκτορα και στον Λάλα επιτίθενται σε συνοδεία του Σπαχή που μεταφέρει χρήματα.
13 Μαρτίου: Σύναξη οπλαρχηγών και κληρικών στη Μονή της Αγίας Λαύρας υπό τον Παλαιών Πατρών Γερμανό.
15 Μαρτίου: Άγριες διώξεις στην Κωνσταντινούπολη. Ο Σουλτάνος αποφασίζει γενική σφαγή των Ελλήνων
17 Μαρτίου: Δοξολογία στην Αγία Λαύρα και ορκωμοσία των αγωνιστών, υπό τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, όπου αποφασίζεται η εξέγερση Hangul Human MingJo.
20 Μαρτίου: Ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β’ διατάζει τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε να αποκηρύξει την επανάσταση στη Μολδοβλαχία, ως όρο για να δοθεί γενική αμνηστία στους χριστιανούς στην Κωνσταντινούπολη και να ανακληθεί η εντολή γενικής σφαγής.
21 Μαρτίου: Συγκέντρωση αγωνιστών στα Καλάβρυτα. Επίθεση των δυνάμεων των Χαραλάμπη και Φωτήλα στους πύργους της πόλης. Είναι η πρώτη πολεμική επιχείρηση του Αγώνα. Η πόλη απελευθερώνεται στις 26 Μαρτίου.
22-23 Μαρτίου: Επεισόδια στην Πάτρα, όπου Έλληνες επαναστάτες, με επικεφαλής τον τσαγκάρη Παναγιώτη Καρατζά, οργανώνουν την άμυνα εναντίον των Τούρκων Office clip art download. Δοξολογία στον ναό των Αγίων Αποστόλων στην Καλαμάτα, όπου ευλογούνται από 24 ιερείς τα όπλα των Μαυρομιχάλη, Παπαφλέσσα και Νικηταρά. Απελευθέρωση της Καλαμάτας. Υψώνεται στο Αίγιο η επαναστατική σημαία από τον Ανδρέα Λόντο – κόκκινη, με μαύρο σταυρό. Απελευθέρωση του Αιγίου. Αφορισμός του Υψηλάντη και των επαναστατών από τον Πατριάρχη. Ο Υψηλάντης είχε ήδη γράψει προς τον Κολοκοτρώνη: «Εσείς όμως να τα θεωρείται ταύτα ως άκυρα, καθότι γίνονται με βία και δυναστείαν και άνευ θελήσεως του πατριάρχου».
24 Μαρτίου: Συγκροτείται στην Πάτρα «Επαναστατικόν Διευθυντήριον» και στην Καλαμάτα η «Μεσσηνιακή Γερουσία» υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Έκρηξη της επανάστασης στη Φωκίδα (Σάλωνα). Σύσκεψη υπό τον Πανουργιά στη Μονή του Προφήτη Ηλία των προκρίτων Γιαγτζή, Κοντορήγα και Κεχαγιά και συνεννόηση με τους Δυοβουνιώτη και Αθανάσιο Διάκο. Στις 27 οι επαναστάτες ξεκινούν για τα Σάλωνα, τα οποία απελευθερώνουν στις 10 Απριλίου.
25 Μαρτίου: Οι μητροπολίτες Παλαιών Πατρών Γερμανός και Κερκίνης Προκόπιος στήνουν στην πλατεία Αγίου Γεωργίου των Πατρών ξύλινο σταυρό, πάνω στον οποίο οι οπλαρχηγοί και πρόκριτοι, Ζαϊμης, Λόντος και Ρούφος, ορκίζονται «Ελευθερίαν ή Θάνατον». Απελευθέρωση της Πάτρας. Η Μεσσηνιακή Γερουσία κοινοποιεί προκήρυξη προς τις Ευρωπαϊκές Αυλές. Είναι η πρώτη δημόσια δήλωση των επαναστατημένων Ελλήνων: «Όλοι απεφασίσαμεν ή να ελευθερωθώμεν ή να αποθάνωμεν. Προσκαλούμεν επιπόνως εις συνδρομήν και βοήθειαν όλων των εξευγενισμένων ευρωπαϊκών εθνών, ώστε να δυνηθώμεν να φθάσωμεν ταχύτερον εις τον ιερόν και δίκαιον σκοπόν μας να αναστήσωμεν το τεταλαιπωρημένον ελληνικόν έθνος μας. Δικαίω το λόγω η μήτηρ μας Ελλάς εκ της οποίας και υμείς εφωτίσθητε απαιτεί τη φιλάνθρωπον συνδρομήν σας». 1821, Μαρτίου 23. Εν Καλαμάτα εκ του Σπαρτιατικού Στρατοπέδου Πέτρος Μαυρομιχάλης αρχιστράτηγος».
(Απόστολος Διαμαντής, πανεπιστημιακός και συγγραφέας) Πηγή: Protagon.gr

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Στις 25 Μαρτίου, εκτός από την Επανάσταση εναντίων των Τούρκων, γιορτάζεται και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του Χριστιανισμού. Άλλωστε για τον λόγο αυτό συνδέθηκε και ο εορτασμός της Επανάστασης με την ημέρα αυτή. Τι είναι όμως ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου;
Η ημέρα του Ευαγγελισμού ήταν η μέρα που η Παναγία έμαθε την χαρμόσυνη είδηση ότι πρόκειται να γεννήσει τον Χριστό, τον υιό του Θεού.
Ετυμολογικά, η λέξη Ευαγγελισμός προέρχεται από την ομηρική λέξη ευάγγελος, που σημαίνει αγγελιοφόρος καλών ειδήσεων (ευ + άγγελος).
Τα χαρμόσυνα νέα μετέφερε στη Θεοτόκο Μαρία ο Αρχάγγελος Γαβριήλ. Μάλιστα, δεν της ανακοίνωσε απλώς το νέο, ότι πρόκειται δηλαδή να φέρει στον κόσμο τον Ιησού, σαν κάτι το δεδομένο, αλλά ζήτησε τη συγκατάθεση της.
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ
Σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Λουκά που κατέγραψε το γεγονός, ο Θεός με αυτό τον τρόπο έδωσε στην Παναγία τη δυνατότητα να αποφασίσει μόνη της, δίνοντας της την χαρά της συνδημιουργίας.
Η Παναγία ρώτησε τον Άγγελο πως θα γινόταν να κυοφορήσει παιδί μιας και ήταν απλώς αρραβωνιασμένη και όχι παντρεμένη με τον Ιωσήφ.
Τότε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ εξήγησε στη Μαρία ότι αυτό ήταν το θέλημα του Θεού και ότι Αυτός θα φροντίσει για όλα. Για αυτό και το παιδί αυτό θα είναι ο Υιός του Θεού.
Μάλιστα ανέφερε το παράδειγμα της Ελισάβετ, η οποία αν και ήταν στείρα γέννησε με τη βοήθεια του Θεού σε προχωρημένη ηλικία. Έτσι η Παναγία πείστηκε και δέχτηκε το Θεϊκό πρόσταγμα και ο Γαβριήλ αποχώρησε έχοντας εκπληρώσει το έργο του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>