Σεπ 23

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ

Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου και ώρα Ελλάδας 23:02 θα ξεκινήσει η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η χώρα μας, σηματοδοτώντας έτσι την αστρονομική έναρξη του φετινού Φθινοπώρου, ενώ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει η Άνοιξη.Στην ισημερία, η νύχτα και η μέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η μέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η τελευταία θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.
Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές το χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν μυθικές σημασίες.Το όνομα ισημερία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα. Το διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus (ίσος) και nox (νύχτα). Αρκετά αρχαιοελληνικά ημερολόγια, ανάμεσά τους των Λακεδαιμονίων και των Μακεδόνων, είχαν ως αφετηρία (πρωτοχρονιά) τη φθινοπωρινή ισημερία.
Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ήλιο. Συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά της Γης γύρω από αυτόν. Αυτό ισοδυναμεί με τον Ήλιο να βρίσκεται στο βορειότερο ή στο νοτιότερο σημείο του ουρανού που βρίσκεται ποτέ το μεσημέρι, όπως εμφανίζεται σε εμάς πάνω στην επιφάνεια της Γης.
Όταν ο Ήλιος βρίσκεται στα Ηλιοστάσια φαίνεται σαν να έχει σταθερή θέση ως προς την απόκλισή του. Εκεί οφείλεται το όνομα «ηλιοστάσιο». Ενώ το όνομα «Τροπή» οφείλεται στο γεγονός ότι ο Ήλιος αλλάζει φορά κίνησης, διότι ενώ τις προηγούμενες μέρες πριν το θερινό ηλιοστάσιο, για παράδειγμα, έχει ανοδική πορεία, στις επόμενες του θερινού ηλιοστασίου έχει καθοδική. Για το βόρειο ημισφαίριο, το θερινό ηλιοστάσιο είναι περί τις 21 Ιουνίου και το χειμερινό περί τις 21 Δεκεμβρίου. Τότε έχουμε την μεγαλύτερη (ή αντίστοιχα τη μικρότερη) ημέρα του έτους.

Τι προκαλεί τις εποχές μπορείτε να το δείτε στο παρακάτω εκπαιδευτικό βίντεο.

Ακόμη ένα πολύ σημαντικό πείραμα που έγινε κατά την αρχαιότητα ήταν αυτό του Ερατοσθένη, ο οποίος με αυτόν τον τρόπο μέτρησε τη διάμετρο της γης. Παρακολουθήστε το βίντεο που ακολουθεί.

Σεπ 22

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ΄ΤΑΞΗΣ

Αγαπητοί γονείς, προσκαλείστε την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017 στις 13:15 – 14:00 στο Δημοτικό σχολείο αίθουσα 6, σε ενημερωτική συνάντηση με την εκπαιδευτικό του τμήματος κ. Λέκκα Αναστασία.Τα θέματα επί των οποίων θα ενημερωθείτε, αφορούν την φοίτηση των παιδιών σας στο σχολείο.

Η Δ/ΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Τάπαλη Νεραντζούλα

Σεπ 22

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α΄ΤΑΞΗΣ

Χθες Πέμπτη 21 -9 -2017 από τις 1.15 έως τις 2 μ.μ. πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση των γονέων της Α΄τάξης του σχολείου μας με την εκπαιδευτικό Κ.Μαίρη Στεφανή.

Σεπ 21

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΟΝΕΩΝ Δ΄ΤΑΞΗΣ

Θέμα : Πρόσκληση σε ενημερωτική συνάντηση.
Αγαπητοί γονείς, προσκαλείστε την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017 στις 13:15 μ.μ. -14:00μ.μ. στο Δημοτικό σχολείο αίθουσα 3, σε ενημερωτική συνάντηση με την εκπαιδευτικό του τμήματος κ. Καλογεράκη Άρτεμις.
Τα θέματα επί των οποίων θα ενημερωθείτε, αφορούν την φοίτηση των παιδιών σας στο σχολείο.

Η Δ/ΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Τάπαλη Νεραντζούλα

Σεπ 19

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ

Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου ευχαριστεί θερμά την πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και όλους όσοι συνετέλεσαν για την αγορά 4 οθονών και του απαραίτητου λοιπού εξοπλισμού για τη δημιουργία αίθουσας υπολογιστών στο παλιό διδακτήριο.
Ευχόμαστε η συνεργασία να αποδώσει τα μέγιστα και μελλοντικά με στόχο και σκοπό τη βελτίωση της σχολικής μονάδας προς όφελος των μαθητών.

Σεπ 17

ΑΠΟ ΘΕΟΥ ΑΡΞΑΣΘΑΙ…

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017-2018
Τα σχολεία ξεκίνησαν και η πρώτη μέρα στο σχολείο ευλογήθηκε από τον εφημέριο του τόπου μας Πατέρα Δημήτριο Γιάνταη. Στο ιερό μυστήριο του Αγιασμού συμμετείχαν μαθητές όλων των τάξεων, γονείς, καθώς επίσης οι εκπαιδευτικοί του Συλλόγου Διδασκόντων με επικεφαλή τη νέα Διευθύντρια κ. Νεραντζούλα Τάπαλη. Μαζί μας ήταν και οι Διευθυντές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου αλλά και του Ειδικού Νηπιαγωγείου του Δήμου Νέας Προποντίδας κ. Κασκανιώτης Ανδρέας και κ.Αθανασία Εμμανουηλίδου αντίστοιχα καθώς επίσης πολλά μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων του Ειδικού Σχολείου. Ευχόμαστε όλοι από καρδιάς μία δημιουργική και χαρούμενη σχολική χρονιά… γιατί σύμφωνα με τη ρήση του Bertrand Russell(1872-1970) «Μία καλή ζωή είναι αυτή που εμπνέεται από την αγάπη και καθοδηγείται από τη γνώση».

Σεπ 17

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ


Αγαπητοί γονείς
Με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων μου ως Διευθύντριας του Δημοτικού Σχολείου Πορταριάς, την 1η Αυγούστου του 2017, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις. Θεωρώ το ρόλο μας ως αποστολή διακονίας των αναγκών των μαθητών αλλά και των αναγκών της ευρύτερης σχολικής κοινότητας την οποία εμπιστεύτηκε η ελληνική πολιτεία στα χέρια μας. Συνεπώς, ως ασφαλέστερη οδό για την επίτευξη των προηγουμένων θεωρείται αυτή της συλλογικής λειτουργίας και του δημοκρατικού συντονισμού όλης της σχολικής κοινότητας (μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων).
Αυτή τη συλλογική δυναμική και την αμφίδρομη επικοινωνία θα επιχειρήσουμε και μέσα από τη λειτουργία της ιστοσελίδας μας η οποία ευχόμαστε να αποτελέσει κανάλι σύνδεσης της σχολικής μας μονάδας με όλους εσάς που θέλετε να γνωρίσετε τις δράσεις και το έργο μας και να εμπλακείτε στη σχολική ζωή της οποίας ως αναπόσπαστα μέλη και συνεργάτες μας.
Νεραντζούλα Τάπαλη